Перейти до основного вмісту

Правова основа інклюзивного навчання

 



   

     Ратифікувавши міжнародні документи у сфері прав людини, Україна взяла на себе зобов'язання щодо забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами. 

Ще у 2010 році МОН затвердило Концепцію розвитку інклюзивного навчання. У ній зазначено, що "інклюзивне навчання - це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання,  з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей".

    Відповідно до п.1 ст. 20 ЗУ "Про повну загальну середню освіту"  інклюзивне навчання здобувачів освіти базується на принципах: 

  • недискримінації;
  • врахування багатоманітності людини;
  • ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників.

ПОРЯДОК організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах визначає вимоги до організації інклюзивного навчання у закладі освіти з метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство, залучення батьків до участі в освітньому процесі.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Джанк-фуд чи здорова їжа

      Згідно з дослідженням у Великобританії (Університет Лідса), учні, які рідко снідають в шкільній їдальні, отримують нижчі оцінки ніж ті, хто снідає регулярно. У звіті дослідників представлені переконливі докази того, що здоровий сніданок покращує успішність дитини: поліпшує концентрацію уваги в класі, готовність вчитися, поведінку і пунктуальність.      До здорового сніданку ми точно не можемо віднести джанк-фуд .      Джанк-фуд, їжа - сміття - калорійна їжа з низькою біологічною цінністю та високим вмістом жирів і цукру. Термін "джанк-фуд" вперше використала  Всесвітня організація споживачів.      Дієтологи склали рейтинг найшкідливішої їжі: 1 місце – чіпси (містять канцерогени), лимонад (спричиняє алергії, шлунково-кишкові захворювання); 2 місце – вироби фастфудів (біляші, шаурма, картопля фрі і т. д.) містять канцерогени; 3 місце – дешеві ковбаси, копченості, кетчуп, майонез (канцерогени); 4 місце – овочі та фрукти, забруднені промисловими відходами, продукти з кон

Почерк і характер. Вступ.

Життя можна почати з чистого листка,  але почерк змінити дуже важко. Пауло Коельо     У час широкого використання Інтернету в повсякденному житті, ми все менше звертаємось до ручки та паперу. Однак, вони незаслужено забуваються. Наш почерк може багато розповісти про емоційний стан, темперамент і , навіть, про певні риси характеру.    На думку багатьох психологів, у почерку більше, ніж у будь-якій руховій активності людини проявляється її внутрішня сутність.    Порівняльним аналізом рис особистості та ознак характеру займається графологія. Це наука, яка широко використовується у візуальній психодіагностиці багатьма високорозвинутими країнами світу.     Сфери застосування графології надзвичайно різні: Рекрутинг - аналіз почерку допомагає компанії витрачати менше часу на з'ясування  компетенції кандидатів. Профорієнтація - навички, інтереси людини визначають професійну спрямованість. Безпека - графологія може прогнозувати потенційну нечесність. Переговори - можна передбачити, як людин